Column

2203hgv_schijfvan5De schijf van vijf

Enige weken geleden kwam het Nederlands Voedingscentrum met de nieuwe schijf van vijf. Tja, wie is er niet mee groot gebracht of weet tenminste van het bestaan ervan.

Worden we niet allemaal een beetje moe van de fabels, onwaarheden, tegenstrijdigheden die over onze voeding verteld worden?

Als we het nieuws mogen geloven eten we werkelijk niks gezonds meer op den duur en krijg je overal wel iets van.  Maar een goede raadgever en graadmeter is natuurlijk de schijf van vijf zeker.  En ook brood heeft de laatste jaren onder vuur gelegen. Allerlei fabels zijn de wereld in geslingerd en ook weer tegen gesproken. Wat is nu waar vraag je je dan af als consument.

Het Nederlands Voedingscentrum is daar heel duidelijk in. Brood is een dagelijkse behoefte. De belangrijkste bron voor jodium, vitamines B, ijzer, vezels en nog een hele waslijst meer. Graan producten verlagen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs darmkanker. Dan  betreft het met name natuurlijk volkoren brood.

Afijn, zonder hier een heel medisch verhaal op te hangen is het gewoon een feit dat het eten van volkoren, haver en andere graan producten een must is in het dagelijkse eetpatroon.

En hoe mooi is het? Een heerlijk product als brood, mits goed bereid, is nog eens super gezond ook! Ja, goed bereid…want daar zit ook veel verschil in. Brood zoals wij het maken met de beste grondstoffen en een lange bereidingswijze is nu eenmaal vele malen lekkerder en stukken beter verteerbaar dan brood bereid in een sneltreinvaart.

En als je dan toch elke dag deze voedingsstoffen nodig hebt…laat het dan ook lekker zijn in plaats van enkel een transportmiddel van je beleg.

Een lekkere boterham met een lekker stuk beleg … kan net zo lekker zijn als een gebakje zeg ik dan wel eens. En dat is ook zo.

De schijf van vijf is een mooi hulpmiddel voor het bepalen van onze voeding. Maar eigenlijk kon het net zo goed de schijf van variatie heten. Daar gaat het om…

En waar velen het hebben over e-nummers, koolhydraten, zout en noem het maar op is er in mijn ogen maar één grote bedreiging …suiker!

Zonder dat we het weten zit werkelijk overal suiker in en zal dit in de toekomst het grootste probleem worden.

Nog een fabel?…in brood zit suiker. Niet dus… Niet bij ons.

onze winkels

Heesch

Heesch

’t Dorp 109
5384 MB Heesch

Geopend:
Ma t/m Vrij 7.00 – 18.00
Zat: 7.00 – 17.00

Oss

Oss

Winkelcentrum De Ruwert, Sterrebos 4
5344 AM Oss

Geopend:
Ma t/m Do 8.00 – 18.00
Vrij: 8.00 – 18.00
Zat: 8.00 – 17.00

Grave

Grave

Hoofschestraat 13a
5361 ET Grave

Geopend:
Ma t/m Vr 8.30 – 18.00
Zat: 8.00 – 17.00